Vertaa tuotteita
  1. Poista kohde
Lisää tuotteita vertailtavaksi Vertaa
Sinulla ei vertailtavia tuotteita.

Marjakuusiaidan istutus

Marjakuusiaidan istutus

Kun olet päättänyt, että marjakuusiaita on oikea valinta omaan pihaasi, voit alkaa suunnittelemaan istutusajankohtaa. Marjakuuselle paras istutusaika on joko syksyllä ennen yöpakkasten alkamista tai keväällä yöpakkasten kauden jälkeen. Huolehdi, että tilaat sopivan määrän kasveja ja että maaperä on valmiina vastaanottamaan taimet. Valmistelu on tärkeää, jotta marjakuusiaitasi saa parhaan mahdollisen alun ja voi alkaa juurtua ja kasvaa.

Mietitkö vielä, kuinka monta taimea olisi hyvä tilata? Sivustomme tilausosiossa voit käyttää kätevää laskuria, johon voit syöttää haluamasi pituuden pensasaidallesi. Voit valita, istutatko taimet suoraan rivistöön vai siksak-kuvioiseen linjaan. Jälkimmäinen on parempi vaihtoehto silloin, kun haluat mahdollisimman nopeasti tiheän pensasaidan. Tämä istutustapa vaatii kuitenkin suuremman määrän taimia, joten se on kalliimpi. Suoraan riviin istuttaminen on edullisempaa, mutta silloin pensasaitasi on ensimmäisten vuosien aikana harva. Toiminto laskee, kuinka monta taimea aitametriä kohti tarvitset.

Istutuspäivän kulku

Katso astia- tai paakkutaimien kokoa, jotta tiedät, kuinka syvä istutusvaosta eli ojanteesta on kaivettava. Marjakuusta ei pidä istuttaa liian syvälle maahan, joten pidä juuripaakun tai astian ylärajaa mittarina. Maata tulee muokata irtonaiseksi istutusvaossa. Voit halutessasi lisätä maaperään jo tässä vaiheessa puutarhaturvetta tai muuta hedelmällistä maanparannusainetta, jotta kasvualusta on erityisen ihanteellinen. Maata tulee kostuttaa kevyesti, mutta kannattaa muistaa, että marjakuusi ei pidä märistä olosuhteista. Sen vuoksi on hyvä ajatus istuttaa marjakuuset kuivana ajankohtana, että sadevesi ei pääse täyttämään istutusvakoa.

Tämän jälkeen voit aloittaa taimien istuttamisen. Pidä niiden välimatka mielessä laskurin antaman ohjeen mukaisesti. Siksak-linjaan istuttaessa tarvitset puolitoistakertaisen määrän taimia ja istutusvaon on tietenkin oltava leveämpi kuin suoraan riviin istuttaessa. Aseta kasvit yksi kerrallaan istutusvakoon ja peitä juuret varoen, mutta tukevasti mullalla. Huolehdi, että juuret eivät vaurioidu ja että kasvit tulevat vankasti paikoilleen. Juurten päälle tulevan mullan on oltava myös kostutettua, jotta juuret saavat heti imettyä vettä.

Ensimmäiset kolme kuukautta ovat hoidon kannalta tärkeimmät. Pidä huoli siitä, että maaperä pysyy kosteana, mutta älä hukuta kasveja veteen. Taimien ympärille kasvavat rikkaruohot kannattaa poistaa. Kun marjakuusi kerran on asettunut uuteen maahan, juurtunut ja lähtenyt kasvuun, se ei vaadi paljoa huomiota.

Istuttamisen jälkeen haluat varmastikin lukea marjakuusiaidan leikkaamisesta. Pensasaitakauppa.fi on koonnut tietopaketin siitäkin, ja löydät ohjeet tämän linkin kautta.

Valmiit pensasaitaelementit

Valmiit pensasaitaelementit

Jos olet tilannut marjakuusiaidan valmiina, täysikasvuisina pensasaitaelementteinä, ne toimitetaan ympäristöystävällisissä pahvilaatikoissa. Istuta siis nämä pensaat laatikoineen kaikkineen maahan, biohajoavan materiaalin kanssa tässä ei ole ongelmaa. Laatikoiden tulee peittyä kokonaan multaan. Pensasaitaelementtejä käytettäessä kasvien välimatka on hiukan suurempi kuin paakkutaimien kohdalla. Muista, että valmista, täysikokoista marjakuusiaitaa tulee leikata jo alusta asti.

Paljasjuuristen marjakuusitaimien istutus

Paljasjuurisia eli avojuuritaimien kohdalla on taimia käsiteltävä erityisen varovaisesti. Jos taimet joutuvat odottamaan istutushetkeä, on tärkeää pakata juuret hyvin. Ulkoilmalle altistuminen voi vahingoittaa juuria. Istutusvakoa kaivaessa pitää ottaa huomioon, että juuret eivät tule painetuiksi kasaan, vaan niillä on tarpeeksi tilaa olla ilmavasti maassa ja lähteä kasvamaan. Ajan kanssa, taimien juurtuessa, syvälle edenneet juuret pitävät huolen siitä, että marjakuusesta tulee tukeva. Älä anna juurille lannoitetta, se saattaa voimakkuudessaan polttaa juuret. Istutuksen jälkeen pidä multa kosteana, mutta ei liian märkänä.

Lisävinkkejä

Jos olet tilannut jo valmiiksi täysikasvuisia marjakuusiaitaelementtejä, on istuttaminen raskasta työtä. Myös paakkutaimet ovat painavia. Tällöin kannattaa pyytää apujoukkoja istutustyöhön. Samalla kun toinen pitää kasvia pystyssä, voi toinen täyttää istutusvaon mullalla. Käytännöllisyyden ohella on tietenkin myös hauskempaa tehdä puutarhatöitä yhdessä.

Lisäksi muistutamme, että marjakuusi tulee istuttaa ennen kasvukauden alkamista. Näin se ehtii tottua uuteen kasvupaikkaansa ja kun kesä tulee, voi aktiivinen kasvukausi lähteä ihanteellisesti käyntiin.