Vertaa tuotteita
  1. Poista kohde
Lisää tuotteita vertailtavaksi Vertaa
Sinulla ei vertailtavia tuotteita.

Paljasjuuristen taimien istutus

Esivalmistelu ennen istutusta

Kitke rikkaruohot alueelta, johon pensasaita tulee. Rikkaruohottoman alueen tulee olla vähintään metrin levyinen niin että tilaa jää puoli metriä pensaan molemmin puolin.

Kaiva istutuspaikkaan vähintään 30 cm syvä ja 25 cm leveä ojanne eli istutusvako. Tee siitä niin syvä, että myöhemmässä vaiheessa taimien juurten päälle mahtuu multaa vielä 5─10 cm verran. On tärkeää kaivaa istutusvaosta tarpeeksi syvä, jotta kasvin juurille jää tilaa olla ilmavassa mullassa. Näin juurtuminen tapahtuu nopeammin ja paremmin.

Tee reikiä maahan ja ojanteen sivuille, jotta ylimääräinen vesi pääsee poistumaan.

Paljasjuuristen taimien istutus

Istutus

Ota taimet varoen pois pakkauksistaan ja poista etiketit, narut jne. Kastele taimet kevyesti suihkuttaen.

Aseta kasvit istutusvaon viereen juuret vakoon päin, jotta näet kuinka ne parhaiten asettuvat koko aidan pituudelle. Kannattaa laittaa sivuun jokunen ylimääräinen taimi siltä varalta, että kaikki pensasaitaan istutettavat taimet eivät selviä. Paljasjuuritaimien kohdalla hävikkiä voi tulla 10%. Varapensaat voi istuttaa johonkin toiseen paikkaan puutarhassa. Kun ne kasvavat samanaikaisesti pensasaidan kanssa, sinulla on mahdollisuus korvata huonokuntoiset pensaat tarpeen tullen uusilla ja oikeankokoisilla.

Aseta taimet istutusvaon keskelle ja täytä vako mullalla (tämä vaihe sujuu helpommin, jos istuttajia on kaksi). Varmista, että taimet tulevat oikeaan syvyyteen katsomalla niiden vartta: näet varren alaosassa ja juurissa jäämiä mullasta. Varsi tulee maan sisälle siihen kohtaan asti, jossa multajäljet ovat näkyvissä.

Voit halutessasi sekoittaa multaan juurten kasvua edistävää lannoitetta ja näin pienentää hävikin riskiä. Jos maan laatu on todella kova (kuten esim. savisen maan kohdalla), kannattaa siihen sekoittaa hiukan hiekkaa juurtumista helpottamaan. Painele maa kasvin ympärillä tasaiseksi kävellen sen yli (polkematta kuitenkaan liian kovaa).

Taimet on hyvä tukea bambukepeillä, jos kasvupaikka on tuulinen. Käytä pienten (alle 1,25 m) taimien kohdalla tukikeppejä ja suurempien (yli 1,25 m) kasvien kohdalla tukevampia paaluja. Tukien avulla pensasaita pysyy tasaisena ja kasvaa ryhdikkäästi. Sido jokainen kasvi 2─4 kohdasta kiinni tukikeppiinsä tai -paaluunsa. Varo kuitenkin, ettei kiinnityskohdista tule liian tiukkoja, silloin varren paksuuskasvu voi rajoittua. Kiinnittämiseen on hyvä käyttää joustavaa materiaalia.

Milloin ei pidä istuttaa?

Älä istuta sään ollessa erittäin kuiva (kasvit voivat kuivua).

Hyvin rankan sateen jälkeen ei kannata istuttaa (maa on silloin liian tiivis ja kasvien on vaikea kasvattaa juuriaan).

Kovalla tuulella ei ole hyvä istuttaa (kasvit voivat kuivua).

Älä koskaan istuta pakkasella (kasvit eivät kestä pakkasvaurioita).

Hoito  

Hoito  

Kitke rikkakasvit.
Pidä uuden pensasaitasi ympäristö erityisen puhtaana rikkaruohoista ensimmäiset 2─3 vuotta (puoli metriä pensaiden molemmin puolin). Näin nuoret pensaat saavat tarpeeksi tilaa, valoa, vettä ja ravinteita kasvaakseen parhaalla mahdollisella tavalla. ,/p> Kastele tarpeeksi.

Anna pensaille vettä kaksi kertaa viikossa. Kuivana aikana hyvä määrä on viisikin litraa aitametriä kohti, sateisena kautena voit luonnollisesti kastella vähemmän. Riittävä kastelu on todella tärkeää, jotta kasvit voivat hyvin! Kastele mieluiten iltaisin, jotta vesi ei haihdu, vaan menee kokonaan juuriin asti.

Muista leikkaaminen.
Huolehdi siitä, että leikkaat, karsit ja trimmaat pensasaitaasi tarpeeksi ja oikealla tavalla. Yleisesti ottaen leikkaamista suositellaan kerran tai kaksi vuodessa. Joitakin kasvilajeja koskevat erilaiset ohjeet, jotka löydät sivustomme lajikohtaisissa tiedoissa.