Vertaa tuotteita
  1. Poista kohde
Lisää tuotteita vertailtavaksi Vertaa
Sinulla ei vertailtavia tuotteita.

Havuaitojen leikkaaminen

Havuaitojen leikkaaminen

Havukasvit ovat erinomaisia käytettäviksi virallisissa pensasaidoissa. Ne ovat, yksittäisiä poikkeuksia lukuunottamatta, ainavihantia. Havuaidat ovat helposti linjakkaisiin muotoihin leikattavia. Tiheäkasvuidet ja usein melko korkeat havuaidat ovat ihanteellisia yksityisyyden suojia pihoihin. Ei ihme, että havuaidat ovat äärimmäisen suosittuja tilanjakajia ja puutarhojen reunaistutuksia. Tällä sivulla kerromme hiukan havuaitojen hoidosta ja leikkaamisesta. Jos haluat lukea havuaitojen istutuksesta tai erilaisista havuaidoista, voit siirtyä sivuille havuaitojen istutus tai havuaidat.

Milloin havuaitaa tulee leikata?

Havuaitaa on leikattava noin kaksi kertaa vuodessa lajista riippuen. Ensimmäinen kerta kannattaa tehdä keväällä pakkasöiden mentyä ohi tai alkukesästä. Toisen kerran havupensasta voi trimmata loppukesästä. Syksyn tultua pensaita ei enää pidä leikata, sillä silloin niillä ei ole tarpeeksi aikaa toipua ennen talven tuloa, ja ne voivat saada helposti pakkasvaurioita.

Kuinka havuaitaa tulisi leikata?

Kuinka havuaitaa tulisi leikata?

Jos haluat korkean ja napakan havuaidan, on tärkeää aloittaa leikkaaminen jo varhaisessa vaiheessa. Kun pensaat ovat saavuttaneet toivomasi korkeuden, voit aloittaa oksien hoitoleikkaamisen eli pensasaidan pitämisen kauniina kyseisessä korkeudessa. Havukasveja voi leikata vain uusista oksista, sitä ei siis voi leikata alas asti. Leikkaa siksi nuoria, vaaleanvihreitä versoja noin 10 cm verran. Vääränlaisesta leikkaamistavasta johtuen voi havuaitoihin tulla kuivia, ruskeita kohtia. Tämän aiheuttaa useimmiten liian vähäinen aurinko joillekin oksille. Huolehdi siksi aina, että havuaidan yläosa pysyy kapeampana kuin alaosa. Näin kaikki pensaiden osat saavat riittävästi auringonvaloa, ja ruskeat kohdat voidaan ehkäistä.

Jokaiselle havuaitaa hoitavalle puutarhurille on erittäin tärkeää käyttää hyviä työvälineitä. Käytä havukasvien leikkaamiseen aina teräviä työkaluja: joko teräviä oksasaksia tai sähköleikkuria. Kun oksat leikataan suorassa linjassa, on havuaita kauniimpi ja kasvin on paljon helpompi toipua. Korkean aidan kanssa tarvitaan usein tikkaita. Useimmat havuaidat kasvavat erittäin korkeiksi, joten jos et halua viisi- tai kuusimetristä aitaa pihallesi, leikkaa pensaan yläosaa tarpeeksi.

Jotkin havukasvit sopivat erityisen hyvin muotoonleikattaviksi. Ota myös erilaisia muotoja leikatessasi huomioon, että kasvin jokainen osa saa tarpeeksi auringonvaloa, jotta taideteokseesi ei pääse syntymään ruskeita kohtia.

Valikoimamme havukasvit

Valikoimamme havukasvit

Kaikkia Pensasaitakauppa.fin havukasveja on melko helppo leikata. Suomumaisten lehtien havukasveja on aina yksinkertaista leikata, mutta myöskään neulasia sisältäviä kasveja ei ole liian ongelmallista leikata kunhan suojaa kädet. Havukasvien tilaaminen on helppoa ja kätevää Pensasaitakauppa.fin kautta!