Vertaa tuotteita
  1. Poista kohde
Lisää tuotteita vertailtavaksi Vertaa
Sinulla ei vertailtavia tuotteita.

Tuija-aita

Tuija-aita

Tuttu ja luotettava aitakasvi  tuija on hyvin monen valinta pensasaidaksi. Tuijilla saa rakennettua upeita aitoja, jotka ovat virallisen linjakkaita. Jotta tuija-aita pysyy kuosissaan, on sitä leikattava kerran, pari vuodessa. Tuija tuo vihreyttä ja eloisuutta pihaan ympäri vuoden. Se on siis ainavihanta havukasvi, jolla on suomumaiset lehdet. Joillakin tuijalajikkeilla on taimivaiheessa joskus vuosienkin ajan neulasmaiset lehdet.

Tuijan historiaa

Tuijan historiaa

Usealla kielellä tuijaa kutsutaan sanalla, joka merkitsee ”elämänpuuta”. Kanadantuija on nimensä mukaisesti kotoisin Pohjois-Amerikan mantereelta, jossa alkuperäiskansat käyttivät sitä lääkeaineena. Myöhemmin eurooppalaiset omaksuivat tavan ja tuijaa käytettiin yleisesti keripukin hoitoon. Kanadantuija kuuluu ensimmäisiin Pohjois-Amerikasta Eurooppaan tuotuihin puulajeihin noin 1500-luvun puolivälissä.

Tuijan latinankielinen nimi thuja on alkuperältään hyvin toisenlainen. Sillä on yhteys muinaiskreikan sanaan, joka merkitsee uhrisavua.

Tuijat voivat tulla todella vanhoiksi. Luonnonvaraiset yksilöt voivat elää helposti satoja vuosia. Pihojemme jalostetut tuijalajikkeet ovat myös kestävää laatua.

Tuija-aita pihassasi

Tuija-aita pihassasi

Kuten sanottu, tuijat soveltuvat erinomaisesti puutarhan aitakasveiksi. Tuijan tiheä kasvutapa ja pehmeä rakenne tekevät kasvista sekä ihanteellisen pitämään uteliaat katseet poissa puutarhasta että ystävällisen ulkoiselta olemukseltaan. Tuijat kestävät talven hyvin ja sama pätee kosteuteen. Kuivuudesta ja kuivasta kasvualustasta kasvi ei pidä. Muista tämän vuoksi kastella tuija-aitaa pidempien kuivien kausien aikana. Voit myös antaa samalla lisäravinteita, jotta tuijat pysyvät vahvoina ja hyväkuntoisina.

Pensasaitakauppa.fin valikoimassa on viisi tuijalajiketta. Voit valita omasi erilaisista jättituijalajikkeista, tai ehkä toiveisiisi sopii parhaiten kartio- tai timanttituija. Eri tuijalajikkeiden hyöty- ja haittapuolet vaihtelevat jonkin verran. Onko esimerkiksi nopeakasvuisuus ykköstoiveesi? Silloin paras vaihtoehto tuijalajikkeista saattaa olla kartiotuija ’Brabant’. Kyseinen lajike on kuitenkin nopeakasvuituutensa vuoksi leikattava melko usein ja se tuottaa paljon käpyjä. Jos valitset mieluummin tuija-aidan, joka vaatii vähemmän leikkaamista, on parempi vaihtoehto timanttituija ‘Smaragd’, joka kasvaa hitaammin. Kyseinen tuijalajike on myös huomiotaherättävän kauniin värinen, kuten sen nimestäkin jo saattaa arvata. Myös jättituija ‘Martin’ on helppohoitoinen ja se viihtyy lähes kaikissa maaperissä. Vertaile kaikessa rauhassa lajikkeiden erityisominaisuuksia tuotekohtaisilla sivuillamme itsellesi parhaimman löytämiseksi. Kaikki tuijamme ovat omilta viljelijöiltämme suoraan pihaasi toimitettavia laatukasveja.

Kuten huomaat, pidämme huolen siitä, että asiakkaamme saavat kattavat tiedot koskien kaikkia tuijalajikkeita, kuten koko laajan valikoimamme kasveja, jotta omiin tarpeisiin ja toiveisiin sopivan kasvin valitseminen on mahdollisimman helppoa ja kätevää. Yleisohjeita tuija-aidan istutuksesta ja leikkaamisesta voit lukea seuraavilta sivuilta: tuijien istutus ja tuijien leikkaaminen.