Vertaa tuotteita
  1. Poista kohde
Lisää tuotteita vertailtavaksi Vertaa
Sinulla ei vertailtavia tuotteita.

Kataja

Kataja (Juniperus) on yksi harvoista matalakasvuisista havupuista. Kasvisuku sisältää noin 60 lajia, joista monet sopivat puutarhakasveiksi. Juniperus squamata ja Juniperus horizontalis ovat kauniita matalakasvuisia havupuita. Nämä havupuut ovat näyttäviä myös yksittäisinä kasveina. Ne pysyvät kauniina läpi vuoden, sillä katajat ovat ainavihantia pensasaitakasveja, ja joidenkin lajien neulaset saavat talvella kuparinvärisen vivahteen.

Hyvät puolet:

  • Ainavihanta
  • Kasvaa lähes kaikkialla
  • Hyvin talvenkestävä
  • Tarvitsee vain vähän hoitoa

Huonot puolet:

  • Ei siedä leikkaamista rungottuneiden oksien kohdalta
  • Ei sovi korkeaksi havuaidaksi
  • Ei siedä erittäin kosteaa maaperää

Vaivattomia ja matalia havupuita

Suurin osa havupuista kasvaa puutarhassa lyhyessä ajassa korkeaksi havuaidaksi, kun taas kataja on tunnettu juurikin sen hitaasta kasvustaan. Yhtä hitaasti kasvava marjakuusi ehtii ajan kanssa kasvaa korkeaksi näkösuojaavaksi aidaksi, mutta Juniperus-kasvisuvun pensasaitakasvit eivät oikeastaan koskaan pysty kasvamaan samankorkuisiksi. Juniperus horizontalis, suomeksi laakakataja, omaa erittäin matalan ja leveän kasvutavan. Jotkut laakakatajalajit eivät kasva 30 cm korkeammiksi, minkä takia ne sopivat paremmin maanpeittokasveiksi kuin perinteisiksi pensasaitakasveiksi. Juniperus squamata kasvaa 1-1,50 metriä korkeaksi.

Koska katajat kasvavat niin hitaasti – Juniperus horizontalis kasvaa vuodessa korkeutta vain 2-5 cm – niiden hoito on todella helppoa. Kuten useimmat havupuut, katajat eivät kasvata versoja rungottuneista oksista, mutta toisaalta maanpeittolajikkeita ei oikeastaan edes tarvitse leikata. Kasvupaikkansa suhteen kataja on erittäin vaivaton pensasaitakasvi. Luonnossa niitä esiintyy sekä kylmillä tundrilla että kuivilla aavikoilla. Jatkuva kuivuus ja poikkeuksellisen kylmät talvet eivät tuota katajalle ongelmaa. Ne ovat talvenkestäviä jopa 20 asteen pakkasessa. Juniperus squamata kestää jopa 30 asteen pakkasta.

Kataja puutarhassa

Luonnossa katajia esiintyy lähes koko pohjoisella pallonpuoliskolla. Tavallinen kataja (Juniper communis) on varsin kotoperäinen Pohjois-Euroopassa, mutta meidän myymämme katajat tulevat paljon kauempaa. Juniperus horizontalis tulee alunperin Kanadasta ja Yhdysvaltojen pohjoisosista, kun taas Juniperus squamata -lajin alkuperä sijaitsee Himalajalla. Näille katajalajille eurooppalainen ilmasto on siis varsin lauha. Siksi näille ainavihannille kasveille löytyy kasvupaikka lähes jokaisesta puutarhasta. Ne suosivat hiukan enemmän aurinkoista tai puolivarjoista kasvupaikkaa, mutta ne menestyvät hyvin myös varjoisella paikalla.

Katajanmarjoja käytetään geneverin valmistukseen, mutta ne tuovat myös mielenkiintoisen väriaksentin puutarhaasi. Huhtikuussa ja toukokuussa tapahtuva kukinta on väriltään vaisu, koska katajan kukat ovat vihreänkeltaisia. Leikkaaminen voi aiheuttaa pienemmän marjasadon, mutta kuten aikaisemmin on mainittu, katajan leikkaamiselle ei ole niin nopeasti tarvetta. Jos haluat pitää katajien kasvun hallinnassa, huomioithan, ettet leikkaa oksien vihreänväristen osien yli. Muuten voi käydä niin, ettei oksiin kasva enää versoja.

Katajan ostaminen netistä

Katajat ovat hyvin poikkeuksellisia havupuita, sillä ne antavat aivan toisenlaisen lopputuloksen kuin useimmat valikoimamme havupuut. On myös olemassa hyvin vähän puutarhakasveja, jotka vaativat ympäristöltään yhtä vähän kuin kataja. Ne kasvavat mieluiten kuivalla, erittäin humusperäisellä maalla, mutta periaatteessa mikä tahansa maaperä sopii, kunhan sille ei keräänny liikaa vettä. Sinun ei tarvitse huolehtia katajistasi liikaa: ne nimittäin pitävät huolen siitä, ettei niiden kasvupaikalle kerry liikaa rikkaruohoja.

Pensasaitakauppa.fi:n nettikaupasta voit ostaa katajasi helposti ja edullisesti. Tämän lisäksi meillä on runsas valikoima muita pensasaitakasveja. Voit ostaa meiltä myös marjakuusia, tuijia sekä muita yleisiä havuaitakasveja. Jos haluat mieluummin toisenlaisia maanpeittokasveja, voit käydä tutustumassa niihin verkkokaupassamme. Kun tilauksesi on saatu valmiiksi, kokeneet kasvien kuljetukseen erikoistuneet asiantuntijat toimittavat pensasaitakasvit kotiisi.