Vertaa tuotteita
  1. Poista kohde
Lisää tuotteita vertailtavaksi Vertaa
Sinulla ei vertailtavia tuotteita.

Marjakuusiaita

Marjakuusi on suosittu pensasaitakasvi, eikä syyttä. Marjakuusi on yksi kestävimmistä havukasveista ja voi elää erittäin pitkään. Marjakuusen leikkaaminen on helppoa riippumatta pensasaidan iästä. Lisäksi marjakuusen voi huoletta istuttaa varjoisaan paikkaan ilman, että sillä on vaikutusta kasvamiseen. Pensasaitana käyttämisen lisäksi marjakuusella on pitkä historia ihmisten arvostamana puulajina.

Marjakuusen historiaa

Marjakuusen historiaa

Marjakuusi on yleinen monissa paikoissa Euroopassa, erityisesti Keski- ja Länsi-Euroopassa. Suomessa marjakuusi kasvaa luonnonvaraisena vain Ahvenanmaalla, ja se on lajin levinneisyysalueen pohjoisimpia paikkoja. Marjakuusi on kaikkine osineen erittäin myrkyllinen ihmiselle ja useille eläimille, mutta esimerkiksi linnuilla on immuniteetti sen myrkkyjä vastaan.

Ympäri Eurooppaa marjakuusta on jo pitkään istutettu hautausmaille, mahdollisesti symbolina pitkälle elämälle. Toisaalta se on myrkyllisyydestään johtuen yhdistetty usein myös kuolemaan. Marjakuusen puuaines on todella kestävää ja sitä on käytetty käytännön tarkoituksiin, kuten esimerkiksi jousiaseiden kaariin iät ja ajat. Nykyään marjakuusi on tärkeä raaka-aine lääketieteellisissä tutkimuksissa.

Marjakuusi – monipuolinen pensasaitakasvi

Marjakuusi – monipuolinen pensasaitakasvi

Puutarha-alalla marjakuusen soveltuvuus pensasaidaksi on saanut lisäulottuvuuden sen erityisen koristearvonsa vuoksi. Marjakuusipensaan tai -pensasaidan voi leikata helposti mitä erilaisimpiin muotoihin. Hidaskasvuisena lajina muodot pysyvät kuosissaan pitkiä aikoja. Asian toinen puoli on tietenkin se, että kasvua odottavalta vaaditaan kärsivällisyyttä. Monien mielestä marjakuusiaita kyllä palkitsee odotuksen. Hoitoleikkaus kannattaa tehdä kaksi kertaa vuodessa parhaan mahdollisen muodon ylläpitämiseksi.

Syksyllä marjakuuseen tulevat marjoilta näyttävät kävyt ovat muun kasvin tavoin todella myrkyllisiä. Linnut pystyvät niitä kuitenkin syömään, ja marjakuusiaita houkutteleekin pihaan erilaisia lintuja, joita on mukava seurailla.

Kun marjakuusi on juurtunut kunnolla, se ei vaadi paljon hoitoa. Eritoten ensimmäisinä vuosina istutuksen jälkeen marjakuusi on herkkä kuivuudelle ja tarvitsee säännöllisesti lisävettä. Märästä kasvualustasta se ei kuitenkaan pidä, joten kosteissa ja savisissa maaperissä vedenpoiston on oltava hyvä. Sopivaan paikkaan istutettu marjakuusiaita kuitenkin kukoistaa, eivätkä talvet tai varjoisa kasvupaikka haittaa. Erittäin ankarat talvet tosin voivat aiheuttaa vaurioita. Marjakuusi ei ole altis kasvitaudeille, vaan pysyy lähes aina terveenä. Maailmassa tunnetaan satoja, jopa tuhansia vuosia vanhoja yksilöitä.

Marjakuusilajikkeet

Marjakuusilajikkeet

Monimuotoisuutensa vuoksi marjakuusesta on tullut suosittu pensasaitakasvi ja siitä onkin jalostettu erilaisia lajikkeita. Kaiken kaikkiaan lajikkeita on olemassa jopa 400!

Marjakuusiaitoihin usein käytettävä lajike on kartiomarjakuusi taxus media, jota on saatavilla emikasvina ’Hillii’ (marjallinen, jos hedekasvi on sen pölyttänyt) sekä marjattomana hedekasvina ’Hicksii’. Sen ominaisuudet ovat muuten samat kuin tavallisella marjakuusella, mutta kartiomarjakuusi on vieläkin hidaskasvuisempi ja kompaktimpi. Se soveltuu tavanomaista euroopanmarjakuusta huonommin korkeampiin pensasaitoihin, mutta paremmin muotoonleikattavaksi. Jos haluat, että marjakuusiaitasi on aina tasaisen vihreä, kannattaa istuttaa vain marjatonta ’Hicksii’-lajiketta.

Kartiomarjakuuset saat tilattua Pensasaitakauppa.fin laajasta valikoimasta. Olemme myös koonneet tietopaketit marjakuusen istuttamisesta.