Muratit

Muratit (hedera) ovat kiipeillen kasvava köynnöskasvien suku. Niitä käytetään myös pensasaitona. Muratti kasvaa nopeasti ja sen etuna onkin, ettei vihreän seinämän muodostumista tarvitse odotella pitkiä aikoja. Muratti on ainavihanta kasvi. Suomen olosuhteissa se tulee suojata talvella hyvin. Hyvin tiheän lehdistön ansiosta muratti on ihanteellinen pesiytymispaikka joillekin pikkulinnuille ja erilaisille hyönteisille. Kasvi ei ole vaativa ja se tulee hyvin toimeen sekä varjoisassa että täysin aurinkoisessa paikassa.

Muratti pensasaitakasvina

Muratti pensasaitakasvina

Yhä useammat ovat vakuuttuneita muratista aitakasvina. Puuristikolla tuettu muratti muodostaa ihanan erilaisen pensasaidan. Muratti menestyy melko hyvin jopa meidän ilmastossamme, tosin Suomen olosuhteissa se on suojattava talvella hyvin. Muratti kasvaa Pohjois-Euroopassa villinäkin. Sateinen sää ei ole tälle aitakasville ongelma eikä mikään. Vain hyvin ankarat ja kuivat talvet voivat aiheuttaa sille ongelmia. Onneksi se toipuu usein pakkasvaurioistakin. Kyseessä on siis talvenkestävä, ainavihanta kasvi.

Murattia on perinteisesti nähty lähinnä seinillä ja vanhoilla puunrungoilla. Puutarhassa muratti on siis harvoin ollut hallitsevassa asemassa, enimmäkseen sitä on käytetty taustana. Se on oikeastaan vahinko, sillä vihreän, tiiviin rakenteensa ansiosta muratti on erityisen hyödyllinen puutarhassa. Muratin ansiosta voit antaa puurakennelmille tai aidoille paljon keskeisemmän paikan puutarhastasi, ja se kannattaa.

Muratilla on vielä nykyäänkin suuri symbolinen merkitys, vaikka taikauskoinen sävy onkin väistynyt. Puutarhassasi käyvät huomaavat varmasti muratin, siinä on sen yksi lisäetu: Se on hyvämaineinen aitakasvi, vaikkei sen käyttö pensasaidassa olekaan kovin tunnettua.

Pensasaitakauppa.fi-liikkeessä olemme valinneet tarjontaamme kaksi murattilajia, irlanninmuratin (hedera hibernica) ja varjomuratin (hedera helix). Klikkaamalla ylläolevia kuvakkeita pääset lukemaan niiden ominaisuuksista tarkemmin.

Muratin tilaaminen Pensasaidat.fi:stä

Muratin tilaaminen Pensasaitakauppa.fi:stä

Jos siis valintasi pihasi kaunistamiseen on irlanninmuratti tai varjomuratti, saat tehtyä ostoksesi muitta mutkitta verkkokaupassamme. Haluamme tarjota asiakkaillemme mahdollisimman yksinkertaisen ja miellyttävän ostokokemuksen. Sanomattakin on selvää, että kasvien korkea laatu ja erittäin tärkeänä pitämämme asiakaspalvelu kulkevat käsi kädessä. Olemme panostaneet kattavaan valikoimaan, jossa muratit ovat vasta alkua! Toivomme siis, että löydät muutkin tarpeidesi mukaiset kasvit ja pensasaidat kauttamme. Jo muutaman päivän sisällä tilauksesta saat tuotteesi toimitettuna suoraan kotiisi.